top of page

Viaplays Frie Tøyler: Bling, penger og ødelagte hesteatleter bak fasaden

  • Forfatterens bilde: abolisjonisten
    abolisjonisten
  • for 2 døgn siden
  • 5 min lesing

Oppdatert: for 11 timer siden

Den 17. mars var det premiere på Viaplays nye doku-reality Frie Tøyler, og fire episoder ligger ute så langt. TV-serien skal gi seerne et innblikk i galoppmiljøet i Norge. Men bak glamour og ambisjoner skjuler det seg en dyster side, der ufrivillige toppatleter må bukke under for denne såkalte sporten.


Skjermdump hentet fra frietoyler.rikstoto.no
Skjermdump hentet fra frietoyler.rikstoto.no

Pengespillselskapet Norsk Rikstoto er kommersiell samarbeidspartner for programmet og har gledet seg "til å gi Norge en smakebit på en sport full av fart, spenning og sterke personligheter." I serien introduseres seerne for jockeyer, trenere og hesteeiere. En av deltakerne er Veronika Aske Fresu, reporter og programleder for Rikstotos sendinger.


I Norge er galoppløp langt mindre utbredt enn trav og Øvrevoll er Norges eneste galoppbane. Norsk Rikstoto håper at serien bidrar til at flere får et forhold til galopp. Så langt har det imidlertid vært begrenset med formidling av kunnskap om selve sporten.


Tidligere toppjockey Espen Ski leder seerne gjennom episodene. Han forteller i første episode at "Dette er en farlig sport, men den er også full av drama, baksnakking, rivalisering, sjalusi og penger." At galopp er en risikofylt sport stemmer, særlig for hestene, som ikke kan velge om de skal delta eller ikke. Hestedødsfall forekommer regelmessig både i trav og galopp.


I 2023 døde 49 engelske fullblodshester i norsk galopp. I 2024 ble 33 meldt inn som døde ifølge tall fra Nasjonalt Hesteregister. Omtrent halvparten av disse ble mellom ett og fire år gamle. Så langt i 2025 har minst tre fullblodshester dødd i Norge. Hesten Evasin ble fem år gammel, Hongkong Rebel fire år og Hear The Drums seks år.


På seriens hjemmeside kan vi lese om galoppens største løp, og da særlig om de store pengesummene i premiepotten. Kentucky Derby på Churchill Downs i USA lokker med en førstepremie på 3,1 millioner dollar. I 2023 døde 12 hester tilknyttet derbyen i løpet av én måned. Fellesnevneren for alle dyrene var at disse ble presset for tidlig, for mye og for ofte. Det er dermed vanskelig å ikke kalle hesteløp for noe annet enn dyremishandling. På engelsk betegnes hesteløp gjerne som "bloodsport".


I Storbritannia dør det i gjennomsnitt én galopphest annenhver dag. I tillegg slaktes og avlives tusenvis av hester i sportens tjeneste hvert år. Også i Norge utgjør dødsfall i banen kun en veldig liten andel av dødstotalen.


"Dette er galopp! Sjampanje, halsbrekkende manøvrer, små jockeyer og raske hester," står det på seriens hjemmeside. "Halsbrekkende" er en treffende betegnelse, da det ikke er sjeldent at hester knekker nakken, bein eller ryggen under fatale fall.


Espen Ski kaller galopp for "hestesportens Formel 1" og hestene betegnes som løpsmaskiner. Når hester galopperer i en fart på rundt 65 km/t, er risikoen for skader og alvorlige ulykker stor. Men som i all hestesport aksepteres både risikoen og et visst frafall. Dødsfall hører med.


Espen Ski snakker om galopphester i TV-seriens første episode. Skjermdump hentet fra Viaplay.no
Espen Ski snakker om galopphester i TV-seriens første episode. Skjermdump hentet fra Viaplay.no

I slutten av første episode drar fire av deltakerne til Dubai World Cup 2024. Premiepengene til vinneren i hovedløpet er på rundt syv millioner dollar og Veronika Aske Fresu sier i denne sammenheng at "det er derfor vi driver med det her, for å gjøre det best mulig." Espen Ski forteller videre at det er "dritmye penger i sporten". Løpsdagen avsluttes med et pompøst lysshow.


Mens pyntede mennesker nippet sjampanje og koste seg, ble ikke ett ord viet til den amerikanske hesten Catnip, som ble drept under World Cupen. Catnip pådro seg et svært alvorlig benbrudd i et fall mot slutten av løpet. Han rakk ikke å bli fem år gammel og hans korte liv og løpskarriere endte på en brutal og uverdig måte. Ifølge en reporter som var på stedet dinglet det knuste beinet hans i mørket. Dermed ble hesten gjemt bort bak en grønn skjerm for å motta den dødelige injeksjonen. Denne hendelsen ble ikke nevnt av de saudiarabiske arrangørene. Heller ikke i Frie Tøyler.


Dette skjer igjen og igjen. Femårige Howdeepisyourlove mistet livet i Dubai under årets World Cup. Men risikoen aksepteres lett, for pengenes og underholdningens skyld. For løpshester betegnes som atleter, og deres verdi måles i penger og prestasjon. I serien blir vi fortalt at hesten Sticky Chance løp inn 150.000 kroner i 2023. Dyrene må tjene til sitt opphold. Den "gamle" hesten Duca di Como (ni år gammel), kostet 500.000 kroner og har tjent inn i underkant av syv millioner. Han går fortsatt løp og skal i seriens femte episode delta i et storløp i Malmø.


I forbindelse med innkjøp av galopphester kan man, ifølge Espen Ski, være uheldig når hestene ikke presterer "i nærheten av hva de pengene er verdt". "Gråstein kan ikke gjøres om til gull", forteller han videre. Trenerne trenger vinnere og jockeyene ønsker å vinne. Det er med andre ord mye press involvert. Det er ikke uvanlig i hestemiljøet at de involverte forsøker å forsikre oss om at de er glade i hestene sine. Men kan man både elske hester og hesteløp?


Espen Ski snakker om enkelte gallopphesters inntjeningsmuligheter i seriens tredje episode. Skjermdump hentet fra Viaplay.no
Espen Ski snakker om enkelte gallopphesters inntjeningsmuligheter i seriens tredje episode. Skjermdump hentet fra Viaplay.no

I tredje episode går turen til California. Veronikas mann, jockeyen Antonio Fresu, skulle ri flere løp på Del Mar Racetrack. I 2024 mistet ni hester livet på denne løpsbanen, flere av dem ble kun tre år gamle. Fra 2014 til 2024 ble minst 113 hester drept på Del Mar og totalen for samtlige baner i California ligger på minimum 975 hestedødsfall i samme periode.


I fjerde episode drar hestetreneren Cathrine Erichsen på en hesteauksjon i Deauville i Frankrike. Her kan rike mennesker by på og kjøpe dyr som om de var gjenstander. Hestene bedømmes og deres verdi måles igjen i pengesummer. Den dyreste hesten på auksjonen gikk for over 40 millioner. Espen Ski forklarer at hvis man ikke har nok penger, er det en fare for at man ender opp med en hest med "småfeil." Disse såkalte "leftovers" er ikke helt kvaliteten Deauville verdig. Ifølge Espen Ski blir det som å kjøpe en Gucci-veske uten logo. Dette er slik han prater om levende vesener.


Interessen for trav og galopp fortsetter å avta. Hestedødsfallene og den grove utnyttingen av dyr for pengespill og underholdning bidrar til at hestesporten generelt sliter med sitt omdømme. Den sosiale aksepten har blitt tydelig mindre. Videre er galopp en dyr sport ikke enhver har råd til. Er Frie Tøyler ment som et propaganda-grep fra Norsk Rikstoto for å snu denne utviklingen? Skal publikum læres opp til å ignorere veddeløpsindustriens alvorlige etiske problemstillinger? Og når informasjon om hestedødsfall og skader ikke er tilgjengelig for offentligheten i fullt omfang, hvordan skal publikum kunne ta et informert valg og ta stilling til sporten?


I trav- og galoppsporten produseres og avlives hesteatleter på løpende bånd. I Frie Tøyler eksponeres vi for ingen av disse lidelsene i episodene jeg omtaler over. I TV-seriens univers er hestene nærmest som statister å regne, da fokuset ligger på de helsprøe deltakerne, deres ablegøyer og interne drama. Det gjenstår å se om problemstillingene vil bli belyst senere i serien, eller om dette hoppes totalt bukk over. I mellomtiden skal vi som publikum la oss underholde av galoppmiljøets fargerike og "blingete" persongalleri. Som alltid på hestens bekostning.

 

bottom of page