top of page

Hestesportens siste ofre – statistikk oppdatert

  • Forfatterens bilde: abolisjonisten
    abolisjonisten
  • 5. mai 2024
  • 2 min lesing

Oppdatert: 14. mars

Tabellen over hestedødsfall i Norge i år er nå oppdatert (til og med 5. mai). Så langt har minst 17 travhester mistet livet i 2024. Bruksrelaterte skader dominerer statistikken, men hester drepes også av andre årsaker:


Avlshingsten Explosive Matter måtte dø fordi han bet hingsteholderen på Stutteri Shadow i Danmark. Dette hendte på julaften i fjor. Etter hendelsen ble hingsten solgt og flyttet til Finland. De norske medeierne beholdt sin andel og uttalte at hingsten til da aldri hadde gjort noe galt, han var snill og rolig så lenge han ble riktig håndtert. De mente derfor at hingsteholderen ikke hadde fulgt instruksene om hesten. I mars i år ble det meldt om at Explosive Matter var avlivet i sitt nye hjem i Finland. En av de norske medeierne uttalte i travmediene at dette ble gjort av hensyn til både hesten selv og omgivelsene. Hingsten ble betegnet som uberegnelig, medeierne var redde for lignende hendelser og ønsket ikke å stå med dette ansvaret.


Travløp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Travløp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Alt dette forløp i en tidsperiode på under tre måneder. Hva var årsaken til hingstens atferdsendring? Kan det ha vært noe relatert til helsen eller trivselen? Han var ikke lenge i Danmark før han ble flyttet til Finland. Ble det vurdert andre alternativer enn avliving? Hingsten fikk uansett aldri en sjanse. Jeg forsøkte å kontakte de norske medeierne for en kommentar, uten hell.


Også i utlandet går det hardt for seg. Under årets Grand National Festival på Aintree Race Course i Liverpool døde to hester. Hesten Giovinco skadet seg da han falt og ble så avlivet. Pikar brakk nakken etter et fall og døde umiddelbart. I gjennomsnitt dør det en hest annenhver dag i britiske veddeløp. I tillegg kommer tusenvis av hester som slaktes og avlives i sportens tjeneste hvert år.


Galoppløp. I Norge er pisk kun tillatt i løp for toåringer og i hinderløp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Galoppløp. I Norge er pisk kun tillatt i løp for toåringer og i hinderløp. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Mangel på informasjon om frafall av hester fra industriens side gjør at en fullstendig oversikt blir umulig, både i Storbritannia og i Norge. Men eksemplene er uansett mange som viser hvordan hester utnyttes og drepes når de ikke lenger er til nytte.


Et annet ferskt eksempel er avlshoppen Pave Eldvira som ble avlivet fordi hun ikke lenger ble drektig (gravid). Dermed var hun nytteløs som avlshoppe. Eieren uttalte til Trav365:


"Grunnen til at hun ble avlivet var at hun var umulig og få drektig til slutt. Vi har prøvd de siste tre årene og da var det ikke mer håp som avlshoppe, slik er det dessverre. I utgangspunktet ønsket vi flere avkom etter henne."


Slik er det dessverre. En hest uten nytteverdi må som oftest bøte med livet. Dette er dødssportens metoder.



 

bottom of page